Diervriendelijke tuinen


 

Diervriendelijke tuinen

 

Diervriendelijke tuinen

VOGELS

Het is leuk om veel vogels in de tuin te hebben. Het brengt leven in de tuin. Eigenlijk maakt het niet uit of je in de stad woont of in een landelijke omgeving. Overal zijn vogels. Wel kun je er van alles aan doen om de tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor diverse soorten vogels.

de basis, een juiste beplanting

  • bomen en struiken met eetbare bessen voor vogels
  • struiken en klimplanten om te broeden en schuilen
  • planten die insecten aantrekken (voedsel)

wat kunt u nog meer doen

  • een haag in plaats van een schutting plaatsen
  • voeren
  • water voor drinken en badderen
  • nestkasten

VLINDERS EN ANDERE INSECTEN

Een bekende vlindertrekker is natuurlijk de vlinderstruik. De buttleja met zijn prachtige witte, roze of paarse bloemen. Deze kan helemaal vol zitten met nectar snoepende vlinders. Hieronder kunt u een lijst downloaden met vlinder aantrekkende beplanting. De planten zijn gerangschikt op bloemkleur.
Bestrijd zo min mogelijk rupsen vraat. Uit de rupsen komen tenslotte later de vlinders. Sommige vlindersoorten leggen ook hun eieren op de onderkant van brandnetelbladeren. Misschien toch een plekje met brandnetels laten staan?

 

EGELS

Veel tuinen zijn goed afgesloten. De schuttingen lopen door tot aan de grond of er staat een hekwerk. Om egels een doorgang te geven kunt u bijvoorbeeld een gat in de onderkant van uw schutting zagen. Een gat maken aan de onderzijde van uw hekwerk is ook een mogelijkheid. Egels zijn altijd op zoek naar een schuilplaats en zijn vooral ’s nachts actief. Wanneer u een hoop met kleine takken en/of los blad in een hoek van uw tuin laat liggen kan dit als slaap en overwinteringsplek voor een egel dienen.

 

WATER

Een vijver, een waterloop of een paddepoel geven ook veel leven in de tuin. Vogels komen drinken. Bij een vijver met voldoende waterplanten heeft u ook kans op kikkers en salamanders in de tuin.
Zorg er bij uw vijver wel altijd voor dat er een helling is waar dieren uit de vijver kunnen klimmen. Of maak hiervoor een plankje.

 

Wilt u weten hoe uw tuin diervriendelijker kan worden? Neem contact met ons op voor meer informatie.